marți, 16 decembrie 2014

SINGURĂTATEA MULŢIMII



        Zâmbetul încremenise în colţul gurii, ironic, rece. Privirea reflecta acelaşi zâmbet, îndreptată doar înainte,  deşi părea imobilă nu-i scăpau detaliile colorate, în contrast cu ziua cenuşie de iarnă... Tarabe înjghebate grăbit din mese rupte şi cartoane, încărcate cu jucării de plastic, beteală în culori stridente, globuri, vâsc, artificii, pijamale, fesuri de “moş”, crengi de brad murdare de noroi, furate din mormanul de brazi din apropiere, într-un moment de neatenţie al ţigăncii burtoase ce se plimba cu aer de om important prin faţa lor..., gunoaie.
         Trecea prin mulţime cu greu, încercând să reducă la minim contactul fizic cu ceilalţi, vuietul străzii lovea puternic în timpane dar carapacea gândurilor era mai tare, înăuntru era aproape linişte.
         Oameni cuprinşi de febră negoţului, se agitau în jurul său ţipând şi întinzând agresiv către trecători fleacuri de proastă calitate cumpărate cu o zi în urmă din cine ştie ce târg murdar de la marginea oraşului. Aerul rece şi ascuţit era lovit uneori de valuri de căldură cu miros puternic de ţuică şi mâncare veche ce răbufneau de fiecare dată când se deschidea uşa bodegii din colţ. Câţiva paşi mai departe un câine făcut covrig pe o gură de canal, sub o tarabă, privea speriat mulţimea de picioare ce îi treceau prin faţă... Un “brunet”, rezema un zid, picior peste picior, urmărind cu mâinile în buzunarele gecii mulţimea de “fraieri”. Privirile li se întâlniră o clipă, apoi cu un reflex ancestral, rămas de pe vremea când stră, stră, străbunicii lui erau biciuiţi, brunetul evită contactul vizual, nedumerit şi înciudat că e controlat de propriile instincte. Uruitul mecanic al unui automat de cafea, ce tocmai spârcuia un “expreso” în paharul ţinut cu mână murdară şi tremurândă de un boschetar desculţ, zgârie fundalul biologic, amestecându-se într-o cacofonie vulgară cu mieunatul instalaţiilor de pom atârnate la ferestrele magazinelor.
         E iarnă. Vin “sărbătorile”... “Ce sărbătoriţi, oameni buni, copiii voştri nu ştiu nimic despre Naşterea Domnului... află de la voi că aşa se cuvine, aşa se cade... să mănânce şi să bea până li se face rău”... alungă cu un gest al mâini peste frunte acest gând..., “n-ai nici un drept” îl certă alter-ego rânjind.
           Clipi rar şi îşi continuă drumul încercând să separe linistea interioară de zbuciumul  de afară. Un alt gând îşi făcu loc, un gând despre pietre albe şi calde, tulburând echilibrul fragil ce se aşternuse de câteva minute.
           Încerca să-l alunge şi pe acesta dar ochii minţii se deschiseră larg spre o altă lume, spre o “singurătate a singurătăţii” atât de dragă, aflată undeva departe, într-un colţ de pământ uitat de lume, pedepsit şi binecuvântat Dumnezeu în acelaşi timp. Timpul şi spaţiul se curbară brusc, ca privite printr-un glob de sticlă, în jurul său toate încremeniseră şi se depărtau devenind neclare... Apoi, de nicăieri, simţi un vânt călduţ trecând peste obraz, aducând cu el miros de fân... Treptat ceaţa se risipi, auzi marea şi văzu Pietrele. Calde şi albe, tocite până la catifelare de sutele de ani trecute peste ele. Parcurse străduţele întortocheate ale cetăţii, recunoscând pe rând Turnurile de Vest, Poarta Mare, Bazilica din Piaţa Mare, Termele... pe acolo se perindaseră oameni, cu toate ale lor, bune şi rele. Într-un timp lăsat în uitare, se rostiseră cuvinte în 100 de graiuri, se trăise, se iubise, se murise, după voia zeilor acelor vremuri apuse. Păşii încet pe aleea pietruită cu dale neregulate, către Portul Vechi, răspunzând cu un zâmbet şoaptelor ce veneau de sub umbrele zidurilor... ” Mă bucur să vă revăd, aşteptaţi-mă, voi reveni curând, pentru totdeauna... “. În vârful falezei se opri o clipă, apoi coborâ panta, târşâind picioarele peste cioburile de lut, cu capul plecat şi mâinile balansând pe lângă corp, obosit parcă de joaca de-a propriul destin. Se opri pe treptele Portului, ce intrau abrupt în mare şi ghemuit atinse cu palma deschisă spuma albă. Prin ochirile acesteia  se vedea sub apă nisipul încărcat cu artefacte, cioburi de lut ars, cuie de corabie ruginite, bucăţi de lemn ingreunat de ape...
           Fără veste,  o petardă exploda în apropiere, zgomotul infernal al străzii dădu năvală peste creierul lipsit pentru o clipă protecţie, provocând o durere aproape fizică. Lumea reală calca în picioare “amintirile imaginare”. Traversă grăbit stradă către casa refăcând treptat capcana de sticlă în jurul său. Intră închizând ferm uşa-n urmă  şi rezemat cu spatele de aceasta, cu capul pe spate şi ochii închişi, răsuflă uşurat în căldură şi penumbra familiara. Un zâmbet, de data asta fără mască, lumină chipul: “... aşteptaţi-mă, voi reveni curând...”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu