luni, 15 decembrie 2014

CARTIER REZIDENŢIAL



       Pe coșul strâmb și ruginit ieșea o vinișoară subțire, subțire de fum albicios, ciufulită în toate părţile de vântul slab. Baraca era și ea tot strâmbă, construită la repezeală din spărturi de BCA furate de pe șantierele din jur, euro paleţi şi table multicolore. Prin găurile pereților ieșea ca o coadă de iepure, câte un smoc de vată de sticlă de culoarea pișatului. În loc de geamuri, un parbriz de Dacie, spart şi cârpit cu scoci, iar ușa, provenind și aia din cine știe ce wc public, era nuanța bleu mânjit, cu urme de degete şi propuneri porcoase scrise cu cariocă. Se deschidea în exterior săpând un mic șanț în fața intrării. Pe acoperișul într-o singură apă, vântul încrețea lichidul de culoare incertă dintr-un lighean de plastic. În jurul hornului, o gheată veche și scâlciată, cu vârful înfipt în cerul plumburiu, se plictisea lângă niște coji de pâine fleșcăite și un papuc , într-o cinică metaforă. De jur împrejur noroi frământat, gunoaie și un miros fetid de dejecții umane și câine plouat. O potaie ca o căciula cu picioare tremura cu nădejde, cu nasul în propria blană, sub o masă încropita din scânduri de cofraj murdare de ciment, rezemată de un perete. Pe masă, o cratiță cu lături din care atârna o cârpă cenușie, ruptă dintr-un maieu vechi...
       Ploua bătrânește. Înăuntru mirosea a fum și a jeg. Pământul bătătorit de pe podea făcuse o pojghiță de clisă pe traseul dintre ușă şi pat. Limbi palide de foc se vedeau prin găurile butoiului de tablă galvanizată ce ținea loc de soba, aruncând umbre pe decorul  compus dintr-un morman de haine putrede stivuite într-un colț, un pat murdar și umed, fără așternut, pe care se încolăcea o plapumă de satin tocit și o noptieră cu oglinda tulbure, la capul patului. Lângă “sobă” rânjea alb şi țepos o grămăjoara de așchii. În singurul colț rămas liber trona cel mai valoros obiect din încăpere, o butelie rusească dublă cu vopseaua roșie sărita de atâtea lovituri. O plită cu două ochiuri așezată direct pe podea, atârna la capătul furtunului scofâlcit și cu gâlme ca un cordon ombilical uitat la soare.
       Potaia ridică brusc capul şi amușinând bezna ce începuse să cotropească orizontul, scoase din fundul bojocilor un lătrat gutural și spart. Două umbre negre traversau câmpul.
- Hai fă, fir-ar mă-ta a dracului!.
- Nu mai zice, mă, de mama, în... mă-tii de bețiv!
       Glasurile sunau la fel de spart și gutural ca lătratul câinelui, venind stins parcă din toate direcțiile, deși umbrele se distingeau din ce în ce mai clar. În fața, o siluetă ceva mai înaltă, păşea târșâind ca să nu alunece pe porțiunile dezgolite de iarbă, rupând cu foșnet aspru tulpinile seci ale ciulinilor. Ducea ceva, o povară neagră atârna aproape până la pământ și îl făcea să semene cu un cocoșat monstruos îmbrăcat în mantie. În spatele său, la 7-8 pași, venea și ea, cu pași mici şi repezi, împiedicându-se în galoșii încărcați cu noroi și gâfâind cu respirație coclită sub greutatea unui legături imense de crengi.
       Bărbatul ajunse primul și trânti zgomotos cocoașa pe masa de lângă perete. Cratița cu lături sări stropind totul în jur, câteva picături îi ajunseră pe limbă făcându-l să-și râcâie gâtlejul cu un icnet scurt și să scuipe:
- Ptiu...’rar mă-ta.. grrr...
       Câinele ţâşni cu coada între picioare, surprins de evenimente, și se pierdu chelălăind în întunericul din spatele barăcii. În scurt timp ajunse și ea, scăpă sarcina de lemne la câțiva pași de ușa și respirând greu cu mâinile pe genunchi, bolborosii câteva vorbe de neînțeles. El o privi preț de o clipă şi scuipă din nou:
- Ce fă?
       Nu-i răspunse nimeni, femeia se răsturnă pe grămada de crengi cu picioarele depărtate sub fusta neagră, ce fusese odinioară elegantă. Iși împinse șuvițele cărunte și transpirate sub eșarfa decolorată ce îi înconjura fața albă și strânse puțin nodul de sub bărbia gușată și cu fire răzlețe.
- Off, nu mai pot... oftă femeia apoi liniştea serii se prelinse încet printre ei.
- Ai văzut, fă? Ți-am spus io să mergem? Sparse tăcerea bărbatul scotocind prin buzunarele sacoului jerpelit, încheiat până la gât și cu gulerul ridicat. Scoase un pachet de ţigări mototolit, din care luă ultima țigară, scutură înciudat firele de tutun rămase, îl strânse în pumn și îl aruncă peste gunoaiele din jur.
- Ai văzut? Zise iar, apoi tăcură amândoi cât pentru o țigară.
       În picioare, cu spatele rezemat de perete, trase adânc ultimul fum, lăsă mâna să-i cadă și aruncă chiștocul în fața sa, la câțiva centimetri. Îl strivi cu talpa pleznită a pantofului într-un gest fără rost având în vedere mizeria și umezeala din jur și spuse grav:
- Hai, aprinde lumina și adu cuțitul.
       Bătrâna se ridică greu, trase cu putere ușa tulburând apa adunată de ploaie în șănțulețul de la intrare, cotrobăii printre hainele putrezite și legă două sârme ce atârnau din tavan, la bornele unei baterii de mașină. De lângă plita cu straturi groase de grăsime rânceda lua un cuțit și ieși afară la bărbatul său. Deasupra mesei pâlpâia chior un bec de 12 v, rupând în fâșii noaptea ce se târa printre buruienile câmpului. Pe chipul bărbatului înflori un zâmbet satisfăcut, privindu-și “cocoașa” de pe masă, apoi ridică privirea către femeie. Ochiul drept, albit complet de cataractă, rămase imobil, dar celălalt sclipi vesel întregind zâmbetul. Apucă cuțitul şi întârzie o secundă:
- Hai, Doamne ajută!
       Apoi înfipse ferm vârful lamei în burta vițelului mort de câteva zile, ce atârna flasc pe masă, trecut fiind de faza de “rigor morţiş”. Gazele țâșniră cu putere, într-un șuier de balon spart, crăpând abdomenul și împingând afară vintrele. Pe nările animalului se scurse spumă rozalie de creieri lichefiați, câțiva viermi albicioși ce-și găsiseră adăpost și hrană în găvanul gol al ochiului își zbăteau energic cozile într-o încercare disperată de evadare, neputându-și desprinde capul din țesutul epitelial...
       În noaptea aceea în colibă miroşi a prăjeala, mâncară pulpă de vițel ca-n vremurile bune. Potaia ațâțată de miros reveni tiptil și împreună cu incă trei, patru maidanezi împărțiră în beznă pielea și mațele animalului tranșat. Înainte de a adormi, în patul umed, bărbatul mormăii cu urme de tandrețe, ţinând în brațe femeia întoarsă cu spatele la el:
- Mâine mă duc iar, fă... am vorbit cu gardianu’ de la groapă și a zis că mă lasă...
       Peste somnul lor, ceața dimineții se risipi încet luminând țigla, termopanele şi inoxul balustradelor. Cartierul Rezidențial din jur se trezea la viață. La doar câteva zeci de metri o poartă electrică se deschise silențios, lăsând să se vadă gazonul tuns îngrijit și jucăriile de copil împrăștiate în iarbă. Din curte zvâcni obez și strălucitor un Q7 negru, patinând scurt pe noroiul drumului până la intrarea în funcțiune a sistemelor de control a stabilității.
       Bună dimineața...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu